Saturday, 29 October 2011
kek gula hangus bubu
akhirnye siap jugakk kek gula hangus nie! sungguh mencabar nak membuadnye bukan laa susah sgt tapii sampai terpercik2 gula panas kat jari mase kak ami masak gula hangus n ketika nak blend adunan kek sampai tertumpah-tumpah kena lap sini sana ishk3 tapi kak ami tetap tersenyum happi bile kek gula hangus nie menjadii n cantek pulak....dgn murah ati kak ami nak kasi resepi n cara tuk membuadnye.
bahan -bahan:
1 cawan suku gula
2 cawan air
5 biji telur
2 cawan tepung gandum
setengah cawan gula
susu pekat setengah tin
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 penutup esen vanilla
2 sudu margerin
cara nak membuadnye:
masak gula 1 cwn suku dlm periuk,kacau sampai naik buih putih,slowkan api n masukkan 2 cwn air sedikit2 kacau hingga sebati n tutup api.(be careful yea takut terpercik gula panass)
blend 5 biji telur sampai kembang kemudian masukkan gula,susu,soda,esen vanilla,margerin blend lagi, masukkan gula hangus tadi dan blend sampai sebati kemudian tuangkan adunan kedlm tepung blend lagi hingga adunan betoi2 sebati,akhirnye bakar adunan kek pd suhu 180C selama 2 jam...Selamat Buad!!