Thursday, 20 October 2011
karipap - karipap cinta
karipap-karipap cinta nie kak ami dpt 16 ketul saiz M
bahan-bahan utk kulit karipap:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar margerin(kak ami guna margerin planta)
2 sudu besar minyak masak
garam
air sejuk (air dlm fridge)
bahan utk inti:
2 biji ubi kentang dipotong dadu
1 biji bawang besar dipotong dadu
sedikit isi ayam or daging dipotong kecik2
serbuk kari
garam,gula n serbuk perasa
utk kulit karipap cara membuadnye cairkan margerin atas api n siramkan margerin dlm tepung gandum kemudian gaulkan ala2 breadcrumbs..masukkan minyak masak gaulkan sebati ngan tepung tadi last masukkan air sejuk yg dilarutkan dgn garam..uli adunan hingga menjadi doh yg licin.ketepikan
utk inti karipap cara buadnye sama mcm msk gulai kari cuma tanpa santan.masak sampai kering n sejukkan.bahagikan doh kpd 2 bahagian n canai kecik2 masukkan inti dan akhirnye kelim tepi2 karipap sampai abiss n Goreng!