Saturday, 12 November 2011

laksa bubu

bole dimakan

kuah laksa

ikan sardin mentah belum direbus
laksa oh laksa.....tiap2 ari ank kak ami ber2 nie heboh suh buad laksa so pagi tadi kak ami gi wet market cari ikan sardin n bahan2 tuk buad laksa nie.....

bahan bahannye:
laksa basah n celurkan terlebih dulu
ikan sardin idup n ikan sardin tin(diblend hancur)
cili kisar
belacan(kak ami tk bubuh)dikisar
bwg merah dlm 2,3 biji dikisar
bunge kantan
daun 'cenehom'
beberapa asam keping
garam n sedikit serbuk perasa
telur rebus tuk taruhkan atas laksa pabila dihidang
timun,salad,fish cake,bwg merah n cili api(ikut suke)tuk hiasan

cara nak membuad kuah:
ikan sardin idup direbus terlebih dahulu n asingkan isi dan tulangnye dan diblend hingga hancur.kemudian masukkan didlm periuk bersama semua bahan2 diatas n rebuskan sehingga mendidih baru masukkan garam n sedikit serbuk perasa.hiaskan dgn telur rebus n sayur-sayuran.