Monday, 14 November 2011
kuih paling alim (ketayap)
ermmm,,,kalau nk tau inilah kuih yg paling alim iaitu kuih ketayap sbb kalu nk membuadnye terutama ketika nk gulung kulitnye kena buad dgn bersopan santun n kena makesure semua kulitnye berjaya menutup inti dgn rapi dgn membalut keseluruhan inti...sebenarnye senang aje nk membuadnye cuma ade sedikit cabaran iaitu ketika masak kulit atas kuali pastikan kuali tidak melekat baru laa kulit kuih nie cantik..Selamat Buad!
bahan for kulit:
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 stgh sudu kecil garam
4 cawan air
pewarna ikut suke
semua bahan diatas dipukul hingga sebati n tapiskan kemudian ambik dlm satu senduk kecil tuang atas kuali(siap bubuh minyak)lenggangkan supaya bancuhan tadi jadi bulat apabila masak angkat n buad sampai bancuhan tadi abiss.
bahan for inti:
kelapa parut(ambik yg putih)
gula n sedikit air
gula merah(saje kak ami pakai pewarna merah)
gaulkan dlm periuk n masakkan atas api sederhana.